
Bij het woord watermanagement denken we direct aan het controleren van de waterhuishouding in onze rivieren, kanalen, meren en sloten. Maar in de houtbouw wordt daar iets heel anders mee bedoeld. Hout is gevoelig voor vocht, daarom moeten we er voor zorgen dat de constructies van hout droog blijven, ook in de bouwfase. Hierbij gaat het nogal eens mis. Met watermanagement wordt hier bedoeld alle maatregelen, welke noodzakelijk zijn om tijdens de bouw de houtconstructie droog te houden. Een paar spetters is meestal geen probleem. Maar grote regenbuien of sneeuw kunnen veel schade veroorzaken. Denk aan opgesloten vocht in verbindingen en verkleuring van de zichtvlakken. Het vocht kan schimmelvorming doen ontstaan met soms als gevolg het verloren gaan van de constructie. Daarom moet er een watermanagementplan worden opgesteld. De opzet van het plan moet al in de ontwerpfase gereed zijn. Het plan kan worden onderverdeeld in de volgende fasen:
- Ontwerp.
- Voorbereiding.
- Bouwfase.
- Herstel.
1. Ontwerp.
In de ontwerpfase moeten de verbindingen zodanig zijn ontworpen, dat er geen water in kan lopen of water wordt opgesloten. Eventueel moeten voorzieningen worden aanbracht om de voorzieningen in fase 3 te kunnen bevestigen.
2. Voorbereiding.
Als het nodig is om in de bouwfase beschermende acties te ondernemen, dan moet een ieder weten wat zijn taak is. Meestal staat er veel wind als het hard regent, dus er moeten voldoende mensen beschikbaar zijn om de zeilen aan te brengen. Het risico om met zeil en al weg te waaien is vrij groot. Ook moet al het benodigde materiaal klaar liggen. Hierbij moet men denken aan tarps (afdekzeilen), bevestigingsmateriaal enzovoort.
3. Bouwfase.
Zodra er regen wordt voorspeld en als het gaat regenen of sneeuwen, moet er actie worden ondernomen. Dit kan heel plotseling zijn. Vaak is er ook een hijsmiddel nodig. Alle afdekkingen moeten dakpansgewijs worden aangebracht. Er mogen geen verzamelplaatsen (zwembaden) voorkomen. Dit geldt vooral voor horizontale elementen, zoals vloeren.
4. Herstel.
Als het bouwwerk wind en waterdicht is moet de gehele constructie worden onderzocht op vochtophoping en verzamelpunten van water. Alles moet zo goed mogelijk worden hersteld en gedroogd.
Het spreekt vanzelf dat de uitvoerder hier een grote verantwoordelijkheid heeft. Recent hebben een aantal projecten behoorlijke schade opgelopen, omdat er wat gemakkelijk over is gedacht.