Ferropolis

Ferropolis (ferro = ijzer, polis = stad) is een evenementen terrein in de voormalige DDR en ligt ca. 50 km ten noorden van Leipzig. Vroeger was daar een enorme bruinkoolgroeve met open mijnbouw. Na de Wende in 1989 is gestopt met de bruinkoolwinning. De bruinkoolgroeven heeft men vol laten lopen met water door een rivier om te leiden. Na een enorme stortvloed in Tsjechië liep het meer in anderhalve dag vol. Nu is het een watersportgebied. In een van de meren ligt een schiereiland. Op dit eiland heeft men 5 gigantische graafmachines bij elkaar geplaatst. Daartussen ligt een openluchttheater. Alle machines zijn van dichtbij te bekijken. Bij enkele is het ook mogelijk om erop en erin te klimmen. Dit van nabij bekijken geeft een goed inzicht in de constructie van deze apparaten. Een aantal staat op rupsbanden en een aantal op rails. Vanwege de ongelijkheid van het terrein staan de machines altijd op 3 punten. De hoofdconstructie bestaat uit een grote ring, waarop de bovenbouw staat. Door middel van tandwielen en een tandbaan kan de complete bovenbouw roteren. De machines werden volledig elektrisch aangedreven met 30kV (30000 Volt). Het gewicht van de machines is bijna 2000 ton. Dit komt overeen met ruim 3 Airbus A380 (600 ton).
Op het terrein is een camperplaats met alle voorzieningen. De camper staat onder de machines.
Het gehele gebied is in het kader van Expo 2000 compleet opnieuw ingericht (Goitzsche). In het Goitzsche meer staat een stalen uitzichttoren (Pegelturm) op een drijvend ponton. Het water is daar 70 m diep. Ter herinnering aan de bruinkoolperiode en de chemische industrie heeft men op een berg in Bitterfeld-Wolfen een grote boog (Bitterfelder Bogen) geplaatst. Bitterfeld was het meest vervuilde gebied (ORWO) in Europa.
Meer foto’s van deze machines op OneDrive en zijn via de volgende link te bekijken (Graafmachines). De monumenten zijn te zien via de volgende link (Bitterfeld).

Jaarlijkse excursie VHC
vrijdag 20 september 2024
Lelystad en Almere

Informatie en aanmeldformulier volgen zo spoedig mogelijk op de website.