Construeren in hout (Herhaling Cursus).

Naar aanleiding van de reacties op de cursus, zoals gegeven in 2020 en 2021, is de cursus in 2022 herhaald.

De cursusdagen waren op donderdag 17 maart 2022 en donderdag 31 maart 2021 in de Reehorst te Ede.

Het programma was als volgt:

• Samengestelde doorsneden. (Afleiding formules, verschillende materialen, voegen tussen de elementen, trapeziumvormige elementen).
    • Ir. Joop Raadschelders en Ir. Vincent Raadschelders.
  • Bouwen in Cross Laminated Timber (CLT). (Ontwerp, detaillering, uitvoering).
    • Ing. Theo Geuijen.
  • Verbindingen met stiftvormige verbindingsmiddelen. (Afleiding formules, moment-stijve verbindingen).
    • Ir. Wim de Groot.
  • Hoe om te gaan met sparingen. (Formules, vakwerk-analogie, detaillering).
    • Prof.Dr.Ir. AndrĂ© Jorissen
  • Duurzaamheid en levensduurtepaling.
    • Ir. Wolfgang Gard.
  • Trillingen bij houten vloeren.
    • Ir. Vincent Raadschelders.
  • Productie en uitvoeringsaspecten.
    • Ing. Hans ven der Grinten.
  • Houtskeletbouw.
    • Ir. Martijn MonnĂ©.
  • Traditionele houtconstructies en verbindingen. (Ontwerp, detaillering, berekening).
    • Ing. Patrick Assink.
  • Controle van de ontworpen constructie op de brandweerstand.
    • Dr.Ir. Geert Ravenshorst.

Het berekenen van liggers en kolommen staat er niet bij. Deze berekeningen worden tegenwoordig direct gemaakt in het computerprogramma, waarmee de krachtsverdeling wordt berekend. Bovendien komt dit aan de orde bij het gebruik van de rekenprogramma’s.
Bij de cursus-onderwerpen gaat het in het bijzonder om de aspecten, waarbij de kennis en ervaring van de constructeur belangrijk zijn.
Materiaalkennis en de veiligheidsfilosofie worden behandeld in de cursus, gegeven door de Betonvereniging.
De navolgende onderwerpen staan op de reservelijst:

• Waterbouwkundige constructies.
  • Stalen onderdelen.
  • Rekenprogramma’s.

De cursus is aangemeld bij het Constructeursregister, zodat de deelnemers hiervoor punten (6 KE) kunnen verkrijgen.

secretaris@verenigingvanhoutconstructeurs.nl